maandag 6 april 2015

Kledingkast opruimen

Je kledingkast: vaak liggen de planken en lades vol met allerlei kleding. Soms pak je iets uit de kast, besluit het toch niet aan te trekken en omdat je geen tijd hebt om het weer netjes op te vouwen, belandt het onopgevouwen weer terug op de plank. Op je kledinghangertjes hangen soms wel 2 of meer kledingstukken, omdat je te weinig hangertjes (of te veel kleding?) hebt. Je sokkenla puilt uit en je weet niet meer hoeveel slipjes en BH's je nu ook alweer had. Met andere woorden: je kledingkast is aan een opruimbeurt toe!

Hieronder vind je diverse tips hoe je je kledingkast het beste op kunt ruimen.
  • Bedenk van tevoren of je een bepaald doel voor ogen hebt bij het opruimen. Wil je alleen alles weer netjes en overzichtelijk in de kast leggen of hangen, of wil je echt ruimte creëren door spullen weg te doen?
  • Spreek af met een vriendin, want dat is niet alleen gezelliger, maar ook handiger bij bijvoorbeeld het aanpakken of aangeven van kleding en zij kan je misschien ook advies geven over kleding waar je over twijfelt.
  • Zorg voor een vuilniszak voor de kapotte kleding en voor een andere vuilniszak (of doos) voor kleding die nog goed is maar die je weg wilt doen.
  • Haal al je kleding uit je kledingkast en leg het op je bed of spreid een kleed uit op de grond waar je het op legt.
  • Ga nu alles sorteren: broeken bij broeken, shirts met korte mouwen bij elkaar, shirts met lange mouwen bij elkaar, jurkjes bij elkaar enzovoort.
  • Ga nu kijken wat je per soort kleding precies allemaal hebt:
    Heb je 5 groene shirts met korte mouwen of 7 lichtblauwe jeans? Dan kun je er misschien wel een (paar) wegdoen.
    Is alle kleding nog heel en schoon? Ga je het eventueel nog repareren of schoonmaken? Is de stof nog mooi (is het vaal geworden of is het gaan “pillen”)? Past de kleding nog? Past het nog bij je stijl? Ga je ze ooit nog dragen? Staan ze je nog leuk?
    Als je op één van deze vragen “nee” hebt geantwoord, dan kun je het weg doen.
  • Trek kleding waar je over twijfelt aan om te kijken of het nog past en leuk staat. Als je zelf geen beslissing kunt nemen vraag dan je vriendin om haar oordeel: houden of wegdoen?
  • Alle kledingstukken die je al een jaar of langer niet hebt gedragen kun je wegdoen. De kans dat je het ooit nog gaat dragen is namelijk heel erg klein.
  • Mocht je nou echt kledingstukken hebben waarover je heel erg twijfelt, doe ze dan in een aparte doos of vuilniszak en berg deze op. Heb je na een jaar nog steeds niks uit deze zak gehaald of het ook maar gemist, dan weet je zeker dat het weg kan.
  • Vóór je alles weer in de kast terug hangt, maak je de kast natuurlijk eerst even lekker schoon door de stofzuiger erdoor te halen en daarna de planken met een vochtig doekje af te nemen!
  • Als je alle kleding hebt uitgezocht, ga je het allemaal netjes opvouwen en in de kast ophangen. Zie bijvoorbeeld http://nl.wikihow.com/Een-T-shirt-opvouwen voor diverse manieren van het vouwen van T-shirts. Ook bestaat er een handige vouwplank (google maar eens). Als je deze plank gebruikt, worden al je kledingstukken op dezelfde grootte opgevouwen en krijg je dus mooie gelijke stapeltjes in je kast!
  • Je kunt je kledingstukken op verschillende manieren weer in de kast opbergen:
    Om te beginnen kun je het op soort kleding leggen/hangen. Dus alle T-shirts met korte mouwen op één stapel, alle T-shirts met lange mouwen op één stapel, alle blousejes met lange mouwen naast elkaar etc.
    Je kunt ook besluiten om het op kleur te leggen (alle groene T-shirts op één stapel, alle zwarte blousejes naast elkaar etc.).
    Ook kun je het op combinatie/set wegleggen. Dan hoef je dus maar één stapeltje uit de kast te pakken om een complete outfit voor een bepaalde dag te hebben.
    Je kunt ook je kledingkast gescheiden inrichten, met een deel kleding die je naar je werk draagt en een deel kleding die je thuis draagt. Dat is helemaal aan jou.
  • Hang de kleding die je op een hangertje hangt, met het kledinghangertje achterstevoren in de kast. Als je een kledingstuk draagt, dan hang je het hangertje weer goed. Als er na een jaar nog steeds kledingstukken op een hangertje hangen dat achterstevoren hangt, dan weet je dat je het nooit draagt en dat het dus weg kan. Hetzelfde geldt voor stapeltjes kleding, leg je stapeltjes bijvoorbeeld op het achterste deel van de plank en als je het gedragen hebt leg je het op een stapeltje vóór op de plank. Na een jaar heb je de kleding op het achterste stapeltje nog nooit gedragen en dat kan dan dus weg (tenzij je natuurlijk echt helemaal vergeten was dat je het had!).
  • Losse spullen zoals sjaaltjes en sieraden kun je opruimen in losse mandjes die je op een plank kunt zetten. Mandjes en kratjes zijn in alle soorten en maten te koop bij goedkope winkels zoals Action, Wibra, Zeeman, Xenos en Ikea.
  • Ook voor schoenen zijn speciale dozen te koop. Deze hebben vaak een transparante voorkant, zodat je kunt zien wat er in de doos zit. Bij de Ikea hebben ze schoenendozen die aan de voorkant opengaan, zodat je ze kunt stapelen en waardoor je geen dozen uit de stapel hoeft te halen.
  • Kleding die je uit “nostalgie” bewaart maar die wel ruimte die je nodig hebt in beslag neemt, kun je fotograferen en de foto’s kun je in een apart mapje op je computer bewaren. Het kledingstuk zélf kan dan weg maar toch zul je het altijd terug kunnen zien als je de behoefte daaraan hebt (grote kans dat je nooit meer naar de foto kijkt maar je hebt de afbeelding dan in ieder geval nog ergens bewaard).
  • Stop alle kleding die kapot is in de vuilniszak en gooi het ook meteen weg! Alle kleding die nog goed is maar die je weg wilt doen, doe je in de doos of een andere vuilniszak zodat je die naar de kringloopwinkel kunt brengen. Ook zijn er op b.v. Facebook groepen waar je kleding (of andere artikelen) gratis of voor een schappelijk prijsje aan kunt bieden. Breng de kleding die je weg wilt doen zo snel mogelijk weg, dat geeft weer ruimte en je kunt niet in de verleiding komen om achteraf nog dingen terug in je kast te leggen, waar ze na een jaar nog steeds ongedragen liggen.
  • Mooie dure kledingstukken of merkkleding die nog helemaal goed is, kun je op bijvoorbeeld Marktplaats te koop aanbieden. Hou er echter wel rekening mee, dat dit soms best nog wel een gedoe kan zijn, want je moet je mailbox in de gaten houden en reageren op mailtjes van geïnteresseerden én je moet natuurlijk thuis zijn als ze het op komen halen. Je kunt het natuurlijk ook opsturen, maar ook dat brengt rompslomp met zich mee. Bedenk van tevoren dus goed of het de moeite nog wel waard is, want de prijs die je er nog voor krijgt is vaak erg laag.
  • De kleding die je wilt schoonmaken of repareren leg je op een aparte stapel. Neem jezelf voor om de komende maand hiermee aan de slag te gaan. Zet het desnoods op een “to do” lijstje of in je agenda. Ligt het stapeltje er aan het einde van de maand nog steeds, dan vind je het blijkbaar niet belangrijk genoeg om er nog wat mee te doen, en kun je de kleding beter wegdoen.
  • Als je eenmaal alles hebt uitgezocht, dan weet je ook of er nog bepaalde kledingstukken zijn die je mist. Misschien heb je geen bijpassende blouse bij een bepaalde broek waardoor je die broek nooit draagt of misschien mis je een zwarte broek. Deze kledingstukken kun je nu gaan aanschaffen.
  • Als je ieder jaar je kledingkast op deze manier opruimt, weet je altijd precies wat je aan kleding hebt en wat er weg kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten