woensdag 27 januari 2016

Opruimen: waar begin je en hoe pak je het aan?

Wil jij graag opruimen, maar heb je geen idee waar je het beste kunt beginnen omdat er eigenlijk overal opgeruimd moet worden? Er zijn natuurlijk diverse manieren om op te ruimen. 

De laatste tijd wordt er heel veel geschreven over de “Konmari” methode. Dit is de opruimmethode die beschreven wordt door Marie Kondo, de Japanse opruimcoach, in haar boek “Opgeruimd! De manier om orde en rust in je leven aan te brengen”.

Marie Kondo heeft een nogal rigoureuze manier van opruimen, waarbij je álle spullen van een bepaalde soort uit het gehele huis bij elkaar zoekt, bijvoorbeeld álle kleding of álle boeken. Deze stal je vervolgens uit op bijvoorbeeld de vloer of je bed en die moet je dan stuk voor stuk bekijken en door je handen laten gaan. Daarbij moet je je bij elk item afvragen “word ik er blij van?”. Als het antwoord “nee” is, dan moet je het wegdoen. 

Zij begint met het opruimen van kleding omdat daar meestal niet zoveel emotionele waarde aan vast zit en ze eindigt met dingen zoals foto’s en liefdesbrieven. Doordat je tegen die tijd al een poosje aan het opruimen bent geweest, ben je al aan het proces gewend en zul je makkelijker beslissingen kunnen nemen.
Op haar manier ga je vrij vlot al je spullen door en is je huis dus ook snel opgeruimd. Nadeel is wel, dat je snel beslissingen moet kunnen nemen, wat achteraf gepaard kan gaan met spijt.

Zo rigoureus als zij het beschrijft hoeft wat mij betreft niet, tenzij je dat natuurlijk zélf wilt, dus ik geef je hier een aantal andere tips over hoe je op een rustigere manier geleidelijk kunt opruimen.

Het beste kun je beginnen met opruimen op de plek waar je het meeste komt óf op de plek waar jij je het meeste aan ergert.
Want de zolder of de kelder opruimen, terwijl je daar eigenlijk nooit komt, dat heeft in dit stadium geen zin, want in die ruimtes kom je zelden dus zul je het resultaat ook niet echt merken.
Nu zijn er in je woning natuurlijk meerdere plekken waar je heel vaak komt, maar van welke plek zou jij de meeste voldoening krijgen als die is opgeruimd?
Misschien is het de woonkamer, want daar wil je natuurlijk graag bezoek ontvangen, misschien is het de slaapkamer, zodat je ontspannen op kunt staan en de kleding die je aan wilt trekken weer kunt vinden.
Hoe dan ook, kies de ruimte die jij het liefste als eerste aan wilt pakken.

Ga vervolgens bedenken wat je met de ruimte wilt doen. In mijn voorbeeld neem ik de woonkamer.
Wil je hem alleen weer netjes opruimen, waarbij alle spullen op een vaste plaats opgeborgen worden, of wil je ook daadwerkelijk spullen weg doen?
Wil je de inrichting houden zoals het is, of wil je toch liever de computer in een andere ruimte zetten en wil je eigenlijk graag dat de speelhoek van de kinderen naar de andere kant van de kamer verplaatst wordt?
Als je weet wat je precies wilt doen en je dus een goed beeld hebt gekregen, dan heb je iets om naartoe te werken en kun je bij het houden of wegdoen van je spullen rekening houden met de inrichting.

Verdeel de kamer nu in zones, bijvoorbeeld de zithoek, de boekenkasten, het dressoir, het audiomeubel, de computerhoek etc.
Kies vervolgens een klein deel in zo’n zone uit om mee te beginnen. Dit kan bijvoorbeeld één boekenkast zijn (of één plank in die boekenkast) of je bureaublad of één lade van je wandmeubel.
Maak het vooral niet te groot, want rommel die je in weken of langer hebt opgebouwd, kun je niet in één dag opruimen. Je gaat stapsgewijs te werk, want dan is het beter te overzien en hou je het beter vol om alles weer netjes te krijgen én te houden.

Als je hebt besloten met welke ruimte je begint en welk onderdeel in die ruimte aangepakt gaat worden, dan neem je 4 dozen, een vuilniszak en een opschrijfboekje met pen.
Op elke doos plak je één sticker: “Houden”, “Wegdoen”, “Elders opruimen” en “Recyclen” (b.v. oud papier of plastic).
Nu neem je de door jou uitgekozen plek onder handen, in mijn voorbeeld neem ik de zithoek (bankstel + salontafel).

Alles wat je wilt bewaren op de plek die je onder handen neemt gaat in de “Houden” doos, bijvoorbeeld de onderzettertjes of de plaid van de bank. Alles wat weg mag (naar de kringloop of naar iemand anders) gaat in de “Wegdoen” doos, bijvoorbeeld een theelichtje dat je niet meer leuk vindt of de kussentjes van de bank die je toch nooit gebruikt. Alles wat ergens anders moet worden opgeborgen gaat in de “Elders opruimen” doos, bijvoorbeeld de theekopjes die naar de keuken moeten, het boek dat naar de kamer van je kind moet of het vest dat in de was moet. Oude tijdschriften en kranten, glas en plastic kunnen in de “Recyclen” doos. Alles wat weggegooid mag worden gaat in de vuilniszak.

Alles waar je tijdens het opruimen tegenaan loopt dat nog moet gebeuren of alles dat je opeens te binnen schiet waar je nog wat mee wilt doen of dat je moet regelen, dat schrijf je in het opschrijfboekje. Zo kun je doorgaan met opruimen zonder bang te zijn dat je vergeet wat je ook alweer wilde doen. De acties die je in je boekje hebt geschreven voer je pas ná het opruimen uit!

Als je klaar bent met het afgebakende plekje, in dit geval de zithoek, dan neem je de doos “Houden” erbij en gaat die sorteren. Leg alle soortgelijke dingen bij elkaar, bijvoorbeeld alle tijdschriften, alle afstandsbedieningen enzovoort. Als je het vervelend vindt dat je afstandsbedieningen allemaal los op tafel of in een la liggen, doe ze dan bij elkaar in een mandje of doosje.

Vind je het vervelend dat de tijdschriften overal verspreid liggen? Neem een lectuurbak, die je elke week opruimt. Misschien mogen er nog wel meer tijdschriften weg dan je in eerste instantie van plan was nu je een overzicht hebt van wat er allemaal ligt.

Maak de spullen én de plek waar je ze gaat opbergen (de salontafel of de bank) schoon als dat nodig is.

Gooi de vuilniszak in de kliko, de doos met “Recycle” spullen in de daarvoor bestemde container (óf zet ze bij de voordeur als je ze ergens heen moet brengen) en zet de doos met spullen die weg mogen bij de voordeur. Al deze spullen breng je zo snel mogelijk weg naar hun plaats van bestemming! Laat ze vooral niet staan, want dan ga je er misschien dingen uithalen die vervolgens opnieuw voor rommel gaan zorgen.

Dan heb je nog de doos “Elders opruimen”. Breng de spullen die daar in zitten naar de plek waar ze horen.
Laat je hierbij niet verleiden om spullen die je op die andere plek ziet te gaan opruimen. Je legt alleen de spullen uit de doos op de plek waar ze thuishoren. Het verder opruimen van deze spullen doe je als die betreffende plek aan de beurt is.

En nu ga je jezelf belonen met een lekker kopje koffie of thee. Het enige dat je nu wel nog moet doen totdat de volgende zone aan de beurt is, is ervoor zorgen dat de zojuist opgeruimde zone netjes blijft!
Als je iedere dag een zone onder handen neemt, dan is binnen no-time jouw huis weer lekker op orde!

Volgende keer: welke dingen doe ik weg en welke dingen hou ik?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten