dinsdag 5 april 2016

Opruimen: welke dingen hou je en welke dingen doe je weg?Het nemen van beslissingen over je spullen is soms erg moeilijk. Maar het hebben van weinig spullen heeft zo zijn voordelen:
  • Hoe minder spullen je hebt, hoe meer je kunt genieten van de spullen die je wél hebt, omdat deze beter tot hun recht komen.
  • Minder spullen zorgen ervoor dat je minder tijd kwijt bent met het zoeken ernaar.
  • Je hoeft minder op te ruimen of schoon te maken.
  • Ruimte in huis geeft ruimte in je hoofd, waardoor jij je beter kunt ontspannen en genieten. Hierdoor hou je tijd over voor leuke dingen. En zeg nou zelf: wie wil dat nou niet?
Spullen die over de datum zijn (zoals bijvoorbeeld etenswaren of sommige toiletartikelen) gooi je natuurlijk weg evenals spullen die kapot zijn en die je niet kunt of wilt repareren. Maar het is niet in alle gevallen even gemakkelijk om een beslissing te nemen over wat je houdt en wat je weg doet.

Hieronder een aantal redenen die mensen hebben om iets niet weg te doen, terwijl dat eigenlijk wél beter zou zijn:

1) Het heeft veel gekost.
Als je het voorwerp nooit gebruikt, als het in de weg ligt of als jij je iedere keer dat je er naar kijkt schuldig voelt, dan kun je het beter wegdoen. Het geld heb je nu toch al uitgegeven en krijg je niet meer terug door het te bewaren. Je kunt het weggeven aan iemand die het wél waardeert en zal gebruiken, je kunt het op Marktplaats verkopen (dan krijg je er misschien nog een klein bedrag voor terug), je kunt het naar een kringloopwinkel brengen of op een weggeefhoek aanbieden.

2) Je hebt het cadeau gekregen.
Marie Kondo, de beroemde Japanse opruimcoach, beschrijft in haar boek “Opgeruimd!” (Engelse titel: “The Life-Changing Magic of Tidying Up”) dat de enige functie van sommige cadeaus is, dat iemand in jouw leven de mogelijkheid had om zijn/haar genegenheid voor jou uit te drukken door middel van het geven van dat cadeau. Als dat moment eenmaal geweest is, dan hoef je het cadeau niet te houden. Je kunt het dus rustig ruilen, weggeven of verkopen. En is het niet een cadeau geweest, maar heb je het "gewoon" gekregen, dan kun je altijd vragen of die persoon het terug wil hebben.
Zeg nou eerlijk: als jij iets aan iemand (cadeau) hebt gegeven en het blijkt dat die persoon er eigenlijk niet (meer) zo blij mee is, dan vind jij toch ook niet dat die persoon het persé in zijn/haar bezit moet houden?

3) Misschien kan je het ooit nog eens gebruiken / Als je het wegdoet, dan grijp je morgen vast en zeker mis.
Zoals Marie Kondo zegt: Ooit komt nooit. Als het al tijden ongebruikt in de kast ligt, dan is de kans heel erg klein dat je het ooit wél gaat gebruiken. Spullen die al heel lang liggen, zijn vaak verouderd, waarmee ik bedoel lelijk geworden (bijvoorbeeld verkleurd) of technologisch achterhaald.
Mocht achteraf blijken dat je het tóch nodig hebt, dan kun je het vast wel ergens lenen of desnoods opnieuw kopen.

4) Het is kapot, maar je wilt het nog repareren.
Een beetje in het verlengde van nummer 3: als het nog steeds niet gerepareerd is, dan heb je het waarschijnlijk niet nodig en kun je het gewoon weg doen. En als je het wel nodig hebt, repareer het dan ook óf koop een nieuwe zodat je de oude met een gerust hart kunt weggooien!

5) Je gebruikt het als reserve voor het geval de andere kapot gaat.
Ik deed dat zelf ook een tijdje: mijn kookwekkers gingen altijd binnen no-time kapot. Ik had dus altijd een reserve kookwekker achter de hand. Maar tegen de tijd dat de oude kookwekker kapot ging, had ik allang een kookwekker gezien die ik véél leuker vond dan degene die ik als reserve al in de kast had liggen. 
Ook kunnen sommige spullen verouderen omdat de techniek nu eenmaal in razend tempo verandert en verbetert. Doe je reserve spullen dus weg en koop pas een nieuw exemplaar als je het daadwerkelijk nodig hebt.

6) Misschien is het iets voor Klaas of Truus.
Bel Klaas of Truus direct op en vraag of die het item wil hebben. Zo ja, zorg ervoor dat het zo snel mogelijk bij hun terecht komt. Zo nee, weg ermee!

7) Het doet je aan je vakantie/je jeugd/je oma etc. denken
Maak een foto van het voorwerp en bewaar dat in een speciaal mapje op je computer óf laat de foto afdrukken en plak het in een foto album (of maak een digitaal foto album en laat dat afdrukken). Zodoende kun je nooit vergeten hoe het eruit ziet, maar heb je geen ruimte nodig om het te bewaren (nou ja, een fotoboek moet je natuurlijk wel in de boekenkast opbergen, maar neemt véél minder ruimte in beslag dan al die losse items zouden hebben gedaan).
Je hoeft natuurlijk niet alles weg te doen wat jou aan vroeger herinnert, iedereen heeft nog wel ergens oude knuffels, speelgoed of kinderboeken liggen. Dat is helemaal niet erg, zolang jij er gelukkig en blij van wordt (zie hieronder). Overigens: herinneringen bewaar je in je hoofd en je hart, niet in de kast of op zolder!

8) Misschien willen de kinderen het hebben als ze op zichzelf gaan wonen.
Je kinderen willen hoogstwaarschijnlijk hun eigen spullen kopen, op een paar uitzonderingen na misschien. Overleg met hen of ze het inderdaad willen hebben en neem er anders afscheid van.

Ervaring heeft mij geleerd, dat hoe vaker je iets in je handen hebt gehad, hoe makkelijker het is om het weg te doen. Als je ergens echt over twijfelt, dan kun je het tijdelijk in een doos “Twijfelgevallen” doen. Als je die doos iedere maand een keer doorkijkt en de spullen in handen neemt en goed bekijkt, dan wordt het steeds makkelijker om er een beslissing over te nemen. En ligt het item na een jaar nog steeds in de doos, dan kan het zeker weg!

Een paar hele goede redenen om je spullen te bewaren zijn de volgende:

1) Het maakt je leven makkelijker of leuker.
Of zoals Marie Kondo zegt: “It sparks joy”: je wordt er blij van. Zij wil dat je ieder voorwerp in je handen neemt en je daarbij afvraagt of je er blij van wordt. Zo niet, dan moet je het van haar wegdoen. Zodoende omring jij je alleen met de dingen die je leven makkelijker of leuker maken en waar je gelukkiger van wordt. Iedere keer als jij om je heen kijkt en de spullen ziet waar je blij van wordt, voel jij je goed.

2) Je gebruikt het regelmatig.
Er zullen niet veel mensen zijn die “blij” of “gelukkig” worden van een grasmaaier, gereedschap, schoonmaakspullen etc., maar deze zaken heb je wél nodig en gebruik je ook regelmatig. Deze hoef je dus ook niet weg te doen!

3) Je kunt het onderhouden.
Alle spullen die je bewaart, moet je afstoffen, wassen, repareren, opruimen. Als je dit niet op kunt brengen, dan is het misschien tijd om het weg te doen.


Wil je nog meer lezen over redenen om iets te houden of weg te doen?

De volgende keer: Opruimen, hoe hou ik het bij?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten