donderdag 17 november 2016

Hoe kom je de feestdagen op een ontspannen manier door?


Wellicht is het voor velen nog een beetje vroeg om nu al aan de feestdagen te denken, maar omdat iedereen het altijd zo vreselijk druk heeft in die periode, is het juist goed om er al tijdig over na te gaan denken wat je allemaal van plan bent. Je hebt dan ruim de tijd om lekker ontspannen een en ander te gaan plannen.

Veel mensen worden al nerveus als ze alleen maar aan de feestdagen denken. Niet alleen omdat het dan winter is en je dus veel binnen zult zitten (de bekende winterdip ligt op de loer), maar ook door de verplichte familiebezoekjes en de rompslomp die dit met zich mee zal brengen. Want niet alleen wil je misschien bezoek ontvangen in een gezellig huis in kerstsfeer, ook wil je waarschijnlijk graag een lekkere maaltijd op tafel zetten. Kerstmis is ook de tijd van extra uitgaven, denk maar aan de kerstboom (tenzij je natuurlijk een kunstboom hebt), de kerstcadeautjes, nieuwe kleding en natuurlijk al het voedsel en drank die je waarschijnlijk in zult gaan slaan.
 Hier volgen wat tips: 
  1. Bedenk ruim van tevoren hoe jij precies van plan bent om de feestdagen dit jaar door te brengen. Wil je eens een keer géén familie ontvangen of bezoeken, geef dit dan op tijd door aan alle betrokken partijen, zodat je geen verwachtingen schept. Wil je wel graag mensen ontvangen of zelf op bezoek gaan, dan kun je dit ook van tevoren aangeven, zodat men weet waar men aan toe is en niet zowel moeder als schoonmama in de veronderstelling is dat je bij haar zult langskomen terwijl jij met vrienden hebt afgesproken. Zo hebben de andere partijen ook tijd om eventueel hun plannen aan te passen.
  2. Als je het fijn vindt om de feestdagen in een schoon en opgeruimd huis te kunnen vieren, begin dan al ruim van tevoren met schoonmaken en opruimen. Je kunt daar een vast, jaarlijks terugkerend, schema voor maken, zodat je in de periode vóór de kerst al iedere dag een klusje doet. Ik bedoel daarmee niet de “normale” dagelijkse klusjes zoals stofzuigen of afstoffen, maar juist de klusjes die je minder vaak doet, zoals op of onder kasten, in de keukenkastjes, koelkast/vriezer/ovens schoonmaken etc. Als je bijvoorbeeld in de 2 maanden vóór de kerst ieder weekend één kamer helemaal van top tot teen uitgebreid schoonmaakt (of dit ophakt in kleinere stukjes zodat je iedere dag een behapbaar klusje doet), dan kun je de feestdagen vieren in een schoon en opgeruimd huis.
  3. Als je eigenlijk opziet tegen een verplicht bezoek waarbij je krampachtig je best doet om een gezellig gesprek te voeren, probeer dan eens iets heel anders te gaan doen. Doe spelletjes, ga een wandeling maken, bezoek een kerstmarkt, ga naar een leuke film, bekijk oude foto’s. Er zijn genoeg leuke dingen om te doen in plaats van op de bank zitten.
  4. Maak ruim van tevoren een lijstje met de dingen die je in elk geval wilt aanschaffen of doen. Heb je een nieuwe piek nodig voor de kerstboom, heb je een bepaald cadeau voor je partner op het oog, wil je ergens heen en wil je dit jaar eens een keer géén kalkoen met kerstmis eten, noteer dit en maak een begroting. Zo kun je van tevoren al dingen plannen of reserveren en weet je van tevoren al wat je aan extra kosten kunt verwachten zodat je daar eventueel voor kunt sparen. Zelf spaar ik de koopzegels van de supermarkt. Aan het einde van het jaar lever ik de volgeplakte zegelboekjes in, zodat ik daar de kerstboodschappen van kan doen. Zo heb ik in de maand december géén extra kosten, want het geld ligt toch al in de la. Het is ook voordelig om zegeltjes te sparen, want al krijg je maar een paar euro extra terug voor een vol boekje, het is omgerekend méér rente dan dat je tegenwoordig op je spaarrekening krijgt!
  5. Cadeautjes kun je van tevoren (het hele jaar door) al kopen. Zo spreid je de kosten uit over het jaar en hoef je in december niet de kerstdrukte in de winkels te trotseren.
  6. Doe de houdbare boodschappen twee weken vóór kerst, dan is het nog redelijk rustig in de winkels. IJs, (fris)drank, koek, hapjes, sausjes, afbakbroodjes etc. kun je ruim van tevoren al aanschaffen. Doe de verse boodschappen niet op het allerlaatste moment, maar liever 1 of 2 dagen eerder. Mocht iets niet op voorraad zijn, dan heb je nog 1 of 2 dagen de tijd om het ergens anders te halen en komt je menu niet in de knoei.

  7. Als je voor anderen gaat koken en je bent eigenlijk niet zo’n ster in de keuken (zoals ikzelf), probeer je recept dan eerst een keer uit. Zo voorkom je teleurstellingen als het niet zo wordt als je had verwacht en kun je nog iets anders verzinnen dat wél in de smaak zal vallen.
  8. Sommige gerechten kun je van tevoren al klaarmaken of voorbereiden. Doe dit ook, want dit scheelt tijd in de keuken terwijl de visite in de kamer op je zit te wachten.
  9. Zorg in elk geval voor voldoende rust voor jezelf. Je hoeft niet beide kerstdagen én Oudjaarsavond af te spreken. Een avond of dag alléén met je partner of gezin is ook heel veel waard.
  10. Fijne feestdagen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten